Hamzah Jamad

Blogger. Programmer. Technologist.

Cerita aku, iPhone dan Jailbreak


       Assalamulaikum dan apa khabar suma orang? harap-harap korang suma baik-baik jak, bagi yang dalam keadaan bermasalah  or tengah sedih-sedih, berusaha untuk setelkan and jangan lupa, berdoa.. InsyaAllah, sumanya akan baik-baik jugak tu nanti..

      Nampaknya, baru-baru nie aku sibuk belajar sendiri serba-serbi mengenai iPhone.... Emm.. kenapa? Sebab ada sorang kawan minta jailbreak iPhone 3g dia.. Actualy, secara jujur, aku langsung xtau mengenai iPhone... mengenai jenis2 iphone contohnya apa beza iPhone 4, iPhone 3gs ngan iPhone 3g , kecuali operating system dia, yang tu aku tau, operating sitem dia di kenali sebagai iOS. Errrr..macam da makin rumit lak cerita aku... Apa pun, ni merupakan salah satu pengalaman berharga untuk aku..


      Jailbreak, apa benda tu jailbreak? Meh ak terangkan dulu pa tu jailbreak...
Jailbreak ialah perbuatan “hack” iPhone untuk mengeksploitasikan 100% keupayaan iPhone tanpa ada limitasi tak masuk akal dalam Apple iOS. Apa-apa perkara yang tidak boleh dilakukan secara default pada iPhone hampir semua boleh dilakukan selepas anda jailbreak.
Kalau korang mula-mula beli iPhone, device tu akan ada limit, contoh aplikasi yang korang boleh letak, and semuanya korang kena ambik dari iStore (sejenis aplikasi di iPhone tu, tempat untuk mendownload) tapi, kebanyakannya berbayar..

Selain tu, iPhone ialah sejenis peranti yang memerlukan default sim card,  atau lebih jelas lagi, time korang beli iPhone tu korang kena register sim card sekali kan?.. then, apabila korang mo tukar sim card, iPhone korang akan reject sim card tu.. mesti guna sim card yang korang register jugak.. Tapi Jailbreak boleh mengatasi masalah ni..



           Namun, nampaknya jailbreak ni bukannya benda yang senang, perlu cari software yang sesuai, ffffuu leceh gila.. Lagipun, time selepas aku jailbreak (aku habiskan satu malam untuk cari benda2 yang patut tau!) , ntah napa macam tiba2 datang kegilaan (dan aku time tu xtau pa2) aku try restore balik guna iTune (Sejenis Software yang di install dekat laptop, untuk synchronize file,lagu image etc, dan boleh jugak di gunakan untuk restore firmware).. and u know what?.. pufff.. iphone dah jadi iBrick (istilah yang di guna untuk memanggil iphone yang da xboleh di guna).. wargggh.. punya la takut..

           Tapi, aku cuba bertenang, usaha lagi balik... and untuk satu hari lagi aku figure untuk bagi baik balik, then akhirnya! da pulih.. Alhamdulillah.. tapi masalah belum habis di situ, nampaknya sim card da xboleh nak guna lagi dekat iphone tu.. T_T selepas tenangkan diri and fikir next step, sambil cari solusi di internet, akhirnya semuanya siap jugak, i'm glad!.. pic bawah ni gambar iPhone yang aku da jailbreak (belum banyak lagi aplikasi install, tapi yang penting da jailbreak and da boleh guna  sim card.. hoho )

 Di snap guna aku punya Samsung Corby 2 



Kalau korang tau serba serbi mengenai iPhone cuba tengok  firmware dia.

         Kesimpulannya, mau jailbreak memang senang sekiranya korang ada software yang betul, keberanian yang tinggi ( sebab ada risiko membuatkan iPhone korang xboleh nak di guna lagi! ) and yang paling penting, jangan putus asa!


p/s: aku bukanlah peminat iPhone, aku lebih berminat dengan Android.


p/s/s: semua fakta dalam entri ni aku celup dari blog-blog lain, and aku bukanlah expert dalam iPhone, so, kalau ada yang kurang, or x betul, bagitau aku k?