Hamzah Jamad

Blogger. Programmer. Technologist.

Tuto : Apa itu hyperlink [ Mode WYSIWYG vs Mode HTML ]


      Assalamualaikum, haha da lama x update blog, yep mungkin sebab mood xda, bz lagi, penat lagi, macam2 lagi r.. hoho.. tiba2 terasa nak update plak.. hehe Emm.. kali nie, aku nak share satu tuto yang sangat2 'lame', tapi sangat2 berguna untuk pengguna2 blogger yang baru hendak berjinak2 dengan dunia blogging.. Mana tau satu hari nanti ada orang google2 n taip macam yang ada kat tajuk entry nie kan?.. hoho

    Okeh2 enaf dengan benda2 merepek kita straight dengan tuto, sebelum nie, aku ada tulis mengenai mode html dan wysiwyg korang boleh klik dekat sini untuk baca kali ni aku nak share pulak pasal hyperlink, bagaimana dia muncul pada mode html dan wysiwyg.


Hyperlink

Apa itu hyperlink?
A hyperlink is a graphic or a piece of text in an Internet document that can connect readers to another webpage, or another portion of a document. Web users will usually find at least one hyperlink on every webpage. The most simple form of these is called embedded text or an embedded link.
paham? paham la kan?.. haha untuk tahu lebih lanjut boleh baca di sini


Hyperlink pada mode WYSIWYG (Compose mode)

Untuk guna hyperlink nie senang jak, tanda teks yang korang nak jadikan hyperlink dan klik button "link" pada bahagian editor entri korang dan letak la url link yang korang nak orang klik tue akan tuju.


lepas korang klik button tu, akan keluar window kecik macam bawah ni, letak url dekat situ..



Hyperlink pada mode HTML

Untuk guna hyperlink dalam html mode, lebih kurang sama jak macam dekat atas ni, tapi selepas korang selesai dengan proses di atas, kod tersebut akan muncul.. contohnya

<a href="http://hazzdeath.blogspot.com">Blog Hazz</a>


lihat, dia akan terbahagi kepada 3 bahagian (letakkan mouse korang ke atas bahagian tu untuk penjelasan ringkas)

<a href="http://hazzdeath.blogspot.com">

Blog Hazz

</a>
Sedikit tambahan, korang boleh menambah beberapa attribute dalam kod tersebut contohnya, (korang letak mouse di atas perkataan tu untuk penjelasan lebih lanjut)

  • target="_blank" 
  • title="letak penerangan"

cara menggunakannya ialah dengan meletakkan attribute tersebut pada opening tag
<a href="http://hazzdeath.blogspot.com" target="_blank">
sebenarnya banyak lagi yang korang boleh buat dengan hyperlink ni, tapi macam xda mood pulak mo taip memanjang ni.. :P nanti la len kali baru aku tambah lagi.. hoho -_-"

My job here is done