Hamzah Jamad

Blogger. Programmer. Technologist.

Muat turun Windows 8 Pro (64-bit) dan cara untuk aktifkannya

UPDATE on 10/11/13 : My profile on mediafire has been suspended, so all the download link are dead now, but you can download it via the blog OmgHackers.com ; such an interesting blog to read about new technologies and softwares

  Assalamualaikum dan salam sejahtera dekat korang semua, dah agak lama blog ni menyepi tanpa sebarang update dan post baru. Hal ni berikutan dengan keadaan sekarang yang agak sibuk dengan aktiviti yang tidak tentu hala membuatkan aku agak kekeringan idea serta mood untuk mengupdate blog ini. Namun bagi mengelakkan blog ini terkubur, aku akan update sedikit mengenai Windows 8 dan berkongsi file iso serta cara untuk mengaktifkannya secara percuma.

  Bagi korang yang selalu tengok tv, mungkin korang telah pun lihat iklan mengenai sistem operasi terbaru daripada microsoft, iaitu Windows 8. Alaaaa iklan yang ada gambar petak-petak, kemudian ada orang bawak tablet tu.. Ingat? kalau tidak ingat, tidak apa la... haha..

  Kelebihan Windows 8 berbanding windows 7 ialah, waktu boot dan shutdown yang lebih pantas, lebih kemas dan agak laju sedikit. Itu adalah kelebihan yang dapat dirasai, namun demikian kekurangan dia adalah  design pada windows 8 agak simple sedikit berbanding windows 7 dan kelihatan agak retro.. haha. Selain itu, perubahan yang jelas pada windows 8 ialah tiada lagi orb atau start button, kerana ianya telah pun di gantikan dengan Metro UI. 




System Requirements

Sebelum cuba untuk menaiktaraf sistem korang, korang kena lihat dahulu sama ada laptop atau pc korang berkeupayaan untuk dinaik taraf kepada Windows 8.

Windows 8 System Requirements
  • Processor: 1 gigahertz (GHz) atau lebih pantas dengan support untuk PAE, NX, dan SSE2 (lebih info di sini)
  • RAM: 1 gigabyte (GB) (32-bit) atau 2 gigabyte (GB) (64-bit)
  • Ruang Hard Disk: 16 GB (32 bit) atau 20 GB (64-bit)
  • Graphic Card: Microsoft DirectX 9 graphics device dengan WDDM driver
  • untuk rujukan mengenai fungsi-fungsi lain seperti touch dan multitouch boleh rujuk di sini 
untuk melihat sekiranya laptop atau pc korang berkeupayaan untuk di upgrade kepada windows 8, boleh try download utility "Upgrade Assistant" di tapak microsoft.




Muat turun


Selepas memastikan laptop atau pc korang berkeupayaan untuk dinaiktaraf kepada windows 8 pro 64-bit, korang boleh lah try untuk mendownload file iso di sini. Oleh sebab, perkhidmatan file hosting percuma pada laman web MediaFire cuma membenarkan maksimum 200mb bagi sebuah file, jadi aku telah trim dan potong-potong ke 18 bahagian supaya boleh di upload, korang boleh sambung kembali files ni kemudian, okay?
p/s: the link are dead now, please download it from the awesome blog known as OmgHackers.com
Windows 8 pro 64-bit
sila cantum kembali dengan hjsplit atau dengan software lain yang mempunyai fungsi yang sama




Cara-cara pemasangan


Selepas memuat turun file iso tersebut, korang boleh lah burn file tersebut ke dalam cd kosong, atau usb (yang berkapasiti sekurang-kurangnya 4 GB).Kemudian boot daripada cd atau usb tersebut.
Product Key (Instalation only, sila salin di kertas):
NG4HW-VH26C-733KW-K6F98-J8CK4
ps: ini adalah contoh yang aku pungut dari youtube, sekadar untuk jadi rujukan, tidak perlu ikut sepenuhnya pun, okay? and orang kat video tu bukan aku!
PENTING : pastikan korang tidak mengubah apa-apa setting ketika pemasangan dilakukan, ini adalah untuk memastikan kita dapat mengaktifkannya kemudian; atau dengan bahasa mudah, biarkan sahaja language, time and currency, dan keyboard dengan setting yang asal pada prompt yang pertama dipaparkan.
PENAFIAN: Laptop korang adalah tanggungjawab korang, oleh itu setiap kerosakan yang berlaku adalah dibawah tanggungjawab korang sendiri. Kehilangan data yang berlaku adalah dibawah tangungan korang sendiri. SILA BACKUP SEMUA DATA TERLEBIH DAHULU.



Cara pengaktifan


   Setelah berjaya memasang atau menaiktaraf sistem korang kepada windows 8, korang akan dapati bahawa, semua berfungsi dengan baik, namun bahagian customization adalah berkunci. Fungsi tersebut hanya akan dapat diaktifkan selepas membeli nombor siri daripada microsoft (yang mana sangat mahal untuk sekeping dvd).

   Bagi mendapatkan fungsi tersebut secara percuma maka korang boleh la download utility ini. Utility ini akan membuatkan windows korang aktif tanpa memerlukan kms server atau penggunaan skype, malah tanpa perlu di sambungkan dengan internet.
 Korang cuma perlu extract file tersebut menggunakan utility seperti winrar atau winzip, kemudian buka folder tersebut, klik utility yang terdapat di dalamnya dan run as administrator . Selepas seketika, laptop atau pc korang akan di restart secara automatik, dan akhirnya selepas reboot, laptop korang sudah pun aktif. Enjoy!
Laptop ku yang tengah running windows 8 :)

Akhirnya bahagian personalize boleh di ubah-ubah :)

Windows is activated!