Hamzah Jamad

Blogger. Programmer. Technologist.

WYSIWYG mode VS HTML mode

       

       

       Uishh.. da berhabuk habess da blog aku nih.. haha.. kesian btol.. guhh.. ntah napa, macam xda mood jak mo update blog..haha tapi sebok mo edit segala2 suma ok la, ntuk entri kali nih, aku mo kongsi sedikit info pasal WYSIWYG mode ngan HTML mode. Apa kejadah menatang dua nih?.. haha.. baca sampai habess la baru tau an?.. hoho


WYSIWYG mode
yang nie guna interface blogger yang lama


yang nie plak kalu guna interface baru..

         WYSIWG mode ataupun korang boleh lihat pada bahagian "write post" dekat blogger tue sebagai "compose". WYSIWYG adalah akronim daripada What You See Is What You Get (korang boleh bacanya sebagai wiziwig), bersesuaian dengan namanya WYSIWYG mode adalah suatu keadaan di mana korang tidak perlukan sebarang pengetahuan mengenai kod HTML dalam mengedit sesuatu. Korang juga, boleh menemui feature ini pada "template designer" pada blogger.

actualy, apa-apa benda berkaitan edit-mengedit tanpa perlu rujukan kod di kenali sebagai WYSWIG
        HTML Mode


html mode pada interface lama blogger

html mode pada interface baru


   HTML mode pula, memerlukan pengetahuan korang mengenai kod html. HTML ialah bahasa standard yang digunakan dalam membina laman web, berasal daripada akronim Hyper Text Mail Link. Kod inilah yang browser korang download sebelum diterjemahkan (oleh browser), menjadi seperti yang anda dapat lihat sekarang.

korang jugak boleh belajar lebih mengenai html pada laman sesawang w3school.com


 Faedah Mengetahui Kedua-duanya..    


Feature Compose mode atau WYSWIG mode pada blogger membuatkan penulisan lebih mudah dan xpayah mo garu2 kepala mo edit2 segala, namun dengan menambah pengetahuan mengenai html, dan penggunaan kedua-dua feature ini korang boleh mengawal susun atur entri korang agar kelihatan kemas dengan lebih mudah.

 nota: next post, aku akan kongsi pulak macam mana setiap button pada ruangan "write post" di blogger akan appear sebagai html..