Hamzah Jamad

Blogger. Programmer. Technologist.

..letak LIKE BUTTON FACEBOOK kat post korang!..

Untuk entri kali nie pa kata aku share knowledge aku yang sket ni lagi..(sebenarnya atas permintaan sorang kawan jgak nie..).. emm k la, kali nie aku nak kongsi cara-cara nak letakkan button LIKE, ala bukan korang
xtw kat facebook korang ble klik2 benda nie kan..(aku pun ska klik button nie, pa lagi klw status dorg letak tue cool gila..).. k la stop taip banyak..proceed..Yosh!

Ok langkah-langkah nya nie agak rumit sket jugak, aku cadangkan korang download la apa-apa Html editor, bukan pa, spaya korang senang mw kenalpasti kod htmlnya jak..
aku cadangkan korang guna Alleycode html editor coz dy free,tapi xble install kat vista, sorry pengguna vista korang download editor len jak la..hehehe
 Tapi kalau korang xmw download pun xpa, korang proceed jak....
ok nie step-step dy, (tanpa Alleycode Html editor)

  1. Korang sign in ke blogger korang
  2. masuk dashboard
  3. masuk 'layout'
  4. masuk 'edit html'
  5. klik '



  6. copy template korang ke notepad (macam besa, backup di perlukan untuk membolehkan korang ganti blik template yang korang edit tue ngan yang asal, kalau editing korang tidak jadi)
  7. k la, kita proceed p part penting


    <b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
    <iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=standard&amp;show_faces=false&amp;width=100&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:40px;'/>
    </b:if>
    so, d mna mw letak kod nie?..hehe tgk step 8

  8. ok, kat html temlapte korang tue, cuba cari kod nie


    <div class='post-header-line-1'/>
    selepas kod tue, korang paste kod kat step 7 tadi..
  9. ..emm..xjumpa?..hehe, kalau xjumpa korang cari kod nie


    <data:post.body/>
    dan paste kod kat step 7 tadi sebelumnya
  10. dan klik save template, so siap la sda ..
  11. ni ada lagi tips tuk korang


    korang jugak boleh delete
    <b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
    dan yang ini
    </b:if>
    tujuannya? supaya dy bleh appear kat homepage, tapi, kalau korang xpaham xpa la, xpayah la edit
..pa?.. ndak dapat?, atau xjumpa?.. ok, korang download la html editor tue, aku ajar korang stail len, ni step kalau guna Alleycode html editor plak


  1. download dulu tue, and install
  2. then  klik pilihan sama ada 'create a new xhtml project?' ataupun ' create a new html project?'..mna2 la tu..klik OK!
  3. kemudian, padam suma perkataan yang muncul tue..biarkan kosong jak..
  4. then, korang g template korang tue, copy and paste kan d ruang kosong yang aku suh delete tadi (ala..step 3 tadi, ingat??)
  5. korang klik simbol teropong tue
  6. then copy paste perkataan ni  kat ruang kotak tepi 'Find what'



    post-header-line-1

  7. korang klik la plak button atas 'cancel' tue
  8. emmm.. pa lagi?? xjumpa ka?.. korang try nie pulak ..copy tempat mcm step jkat atas nie
    post.body
  9. ..then pa?.. korang cuba, try, test, step yang tanpa guna html editor nie..ehe(yang kat atas tuuuuu..)
..sorry klw korang xpaham ka apa, aku masih muda lagi dalam bnda ni.. so, pa2 kesilapan tue amatlah di kesali..hehe
..kalau korang ada pa2 pertanyaan jangan segan-segan tinggalkan komen k?..hehe..enjoy! :-)